Forskningsföretaget Cybersecurity Gemini Advisory fann att Joker’s Stash, en mörk webbkortsmarknad enligt uppgift kommer att stängas till nästa månad.

Deras blogg innehöll en anteckning från den ökända marknadsplatsens administratör som hävdade att han nu går i pension.

Anledningen till det plötsliga beslutet att stänga forumet är fortfarande okänt. Gemini Advisorys forskargrupp trodde emellertid att administratören av Joker’s Stash var en tidig förespråkare för Bitcoin som tydligen hade alla intäkter i tillgången. Mitt i kryptos rally kunde den påstådda cyberkriminella ha vunnit tillräckligt med tjurflykt som gjorde det möjligt för skådespelaren att gå i pension.

Enligt ett transkript hävdade administratören av det underjordiska betalningskortforumet:

Joker går på en välförtjänt pension. Joker’s Stash stängs. När vi öppnade för flera år sedan kände ingen oss. Idag är vi en av de största kort / dumpningsmarknaderna.

Operatören ropade till och med till „Stash-partners“ att kontakta skådespelaren för att samla in sina utbetalningar innan „vi lämnar för alltid.“

Marknaden har varit i drift sedan 2014, vilket gör den till en av de äldsta kända mörka webbenheterna. Gemini Advisory hävdade att Joker’s Stash under åren genererade cirka 1 miljard dollar i intäkter. Bara under 2020 tillfördes det påstås mer än 40 miljoner nya poster, och en stor del av dessa spårades tillbaka till större cyberattacker.

Forumet mötte problem då darknet-kunder klagade på den dåliga kvaliteten på stulna kortdata. En majoritet av dessa kort ”fungerade inte”.

Annat än en minskande användarlista förföljdes Joker’s Stash av US Federal Bureau of Investigation (FBI), som beslagtog sina blockchain-adresser 2020. Men forumets operatörer kunde börja webbplatsen snart nog.

Dessutom hävdade administratören eller „Joker“ att ha pausat forumets aktiviteter efter att ha blivit sjuk av koronaviruset, vilket ytterligare påverkade webbplatsens popularitet.

Men slutet på kartningsforumet innebär inte att sådana aktiviteter kommer att sluta med det. Dessutom har till och med krångel på sådana marknadsplatser haft liten inverkan på olagliga mörka webbaktiviteter tidigare. Forskare tror att Jokers Stash-användare kanske inte påverkas av denna utveckling och kommer att fortsätta att bedriva sin handel någon annanstans.

Nyligen togs ned en annan mörk webbmarknad som handlade stulna kortuppgifter bland andra olagliga varor. Tysklands centrala cyberbrottsmyndigheter stänger av DarkMarkets server och håller nu sin operatör i förvar.