Het volume van de cryptohandel in de opkomende landen is voortdurend bezig met het smeden van nieuwe pieken. Een nieuw onderzoeksrapport onthult dat Nigeria Venezuela inhaalt op populaire P2P-kanalen, LocalBitcoin en Paxful. Desalniettemin is de toename van de volumes mogelijk niet direct gecorreleerd met het aan boord gaan van crypto en weerspiegelt deze een slechte staat van de economie.

Kevin Rooke, de crypto-analist die de gegevens met ons deelde, suggereert dat ‚Bitcoin een enorm jaar in Afrika heeft‘. De gegevens laten zien dat de P2P-volumes in de Afrikaanse landen Nigeria, Zuid-Afrika, Kenia en Ghana aanzienlijk zijn gestegen met meer dan $1 miljoen aan handelsvolume per week.

De stijging in Nigeria is vooral opvallend omdat het bijna 10 miljoen dollar heeft overschreden. Rooke noteert de stijgende volumes,

„P2P volumes blijven ATH’s raken (een stijging van 2,5x sinds maart), en Nigeria’s Naira brak net 10 miljoen dollar van het volume vorige week. Dat is meer dan elke andere fiatvaluta (behalve USD), en twee keer zoveel volume als de Venezolaanse bolivar.“

Dit is vooral opvallend omdat Venezuela de leidende landen zijn geweest voor de adoptie van Bitcoin Lifestyle. Bovendien blijkt uit een aparte gegevensbron voor LocalBitcoins volume dat Paxful de dominante speler in Nigeria is geweest.

Zoals eerder gemeld op CoinGape, blijkt uit onderzoek dat het belangrijkste gebruik van Bitcoin in Venezuela is voor de conversie naar US Dollars. Hoewel dit niet strookt met het volledige bullish argument, voegen de stijgende volumes zeker toe aan het netwerk.

COVID-19 Worsens Hyperinflatie

De jaarlijkse inflatie in Nigeria is extreem hoog en zal de komende jaren naar verwachting ongeveer 12-14% bedragen. Dit is in overeenstemming met veel Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen.

Bovendien veroorzaakt de hoge inflatie, door de lage GPD van deze landen, nog meer schade die leidt tot extreme armoede en economische nood. Naar verluidt heeft COVID-19 de situatie verder verslechterd door een gebrek aan medische diensten en een vertraging van de wereldeconomie. Dit valt samen met de timing van de stijging van het aantal gevallen van het coronavirus.

„Het volume is sinds maart in Venezuela aanzienlijk gestegen. Een groot deel van de stijging van het volume in de eigen valuta kan echter worden gecompenseerd door de stijgende inflatie“.

Dit vanwege een ontsnapping van de lokale FIAT-valuta naar een veel veiligere reservevaluta, met name de Amerikaanse dollar. P2P-cryptowisselkantoren en de OTC-desk in de landen lijken een efficiënte brug te zijn voor deze economieën. Met de invoering van de crypto voor betalingen in de ontwikkelde economieën zal dit het bullish argument nog versterken.

Desondanks is dat voorlopig nog een lange weg te gaan. De aanpak van de armoede en de economie lijkt vooralsnog het meest urgente probleem te zijn.